Gratis verzenden Nederland vanaf €100
Voor 16:00 besteld, vandaag nog op de post
30 dagen retourtermijn
Hulp nodig? Whatsapp 06 - 388 258 51

Welk kleurtype ben jij?

Welk kleurtype ben jij?

 Weet jij welk kleurtype je bent? Bij het shoppen naar de ultieme jurk speelt kleur vaak een grote rol. Maar kies je dan een printje of kleur die je mooi vindt? Of vraag je jezelf af of de kleur joú goed staat? Maar al te vaak shoppen we online - op zoek naar die kleur of dat ene item wat je nog niet hebt. Zou het niet leuk en makkelijker zijn om te weten wat je jou mooi maakt en welke kleuren je beter kunt vermijden? Dat mensen niet zeggen: “wat een leuk jurkje!”, maar “Wat zie jij er goed uit?”.

 

Het dragen van jouw beste kleuren zorgt ervoor dat je er fitter uitziet, minder rimpels hebt (echt) en meer kleur in je gezicht krijgt. Best wel handig dus - zo’n offline photoshop effect. We gaan samen kijken hoe je erachter kunt komen wat werkt voor jou!

Maar hoe weet je nou wat jouw kleurtype is? Om te beginnen is het goed om te weten welke types er zijn en waar dat hele idee vandaan komt. 

Van zwart-wit naar kleur

We duiken samen de geschiedenis in naar 1928. Rond die periode werden de films steeds meer in kleur opgenomen. Robert Dorr, een filmmaker uit die tijd, kwam erachter dat sommige actrices een meer gele ondertoon en anderen een meer blauwe ondertoon in de huid hadden. Dat zorgde ervoor dat bij de ene actrice een perzik kleurige blush beter stond en bij de andere een wat meer rozige poeder. Door de jaren heen ontwikkelde dit concept zich en werd nog scherper door de ontdekking van Johannes Itten. Als kunstenaar wist hij de 4 seizoenen in types te onderscheiden met zijn boek The Art Of Colour. 

 blog-styling-kleurtype-kleding-kleur

Seizoenen

Maar wat houden die types nou precies in en waarom zijn het seizoenen? Dit komt omdat de verschillende pigmenten in de natuur terug te vinden zijn in iemands gezicht. Bij mensen met felle blauwe ogen, lichte huid en donker haar kun je dat terugvinden in het winterseizoen: donkere bomen, witte sneeuw en een knalblauwe lucht.

Dat wintertype kan goed wegkomen met heftige contrasten, felle en donkere kleuren. Herfsttypes hebben wat vaker sproetjes en wat zachtere kleur ogen met bruin/groen/geel tinten. Bij hen is het mooi alle schakeringen die je op de grond in het bos in de herfst tegenkomt te dragen. Weinig contrast en veel verschillende printjes.

Kijk en vergelijk

Interessant, maar hoe kom ik erachter wat mij staat? Voor een uitgebreid en volledig kleuradvies kun je het beste bij een kleuradviseur langsgaan. Die legt verschillende lappen langs jouw gezicht en vergelijkt welk kleurprofiel het beste bij je past. Ook wordt er tijdens een sessie gekeken naar de contrasten, stofsoorten en printjes die daar het beste bij passen. Het is een investering, maar je doet daarna nooit meer een miskoop!

 blog-styling-kleurtype-kleding

Aan de slag!

Wil je alvast thuis aan de slag? Draai het voor het gemak dan even om. Je hebt vast kleuren waar je bleek van wordt en waarvan je weet dat die je écht niet staan. Je hebt wel honderd tinten blauw, maar ze staan je niet allemaal goed. Geel maakt je misschien gelig en grijs misschien flets. Schrijf ze op. Maak ook een inventarisatie van die ene toffe kleur waar je altijd super veel complimenten over krijgt. De juiste kleur onderstreept je gezicht, maakt je gezicht rustig met een frisse gloed. Zodra de kleur afleidt weet je dat dat hem niet is. Gebruik dat als houvast en kijk op die manier naar je kleding. 

 

Kledingparty

Ook leuk: organiseer een kleurenparty met je vriendinnen. Neem allemaal kleding mee en maak er een modeshowtje van. Vraag je vriendinnen wat zij beter vinden werken. Omdat zij niet dezelfde ‘kleurvoorkeur’ hebben als jij, kunnen ze objectiever zien wat jou staat. Het is belangrijk om dit zonder make-up te doen met een beetje goed daglicht. Dan is het licht het eerlijkst en kun je beter zien wat werkt en wat niet. Een goede en geteste manier om de pigment in je huid te achterhalen is de zilveren en gouden methode. Houd een zilveren sjaaltje of top langs je gezicht en vergelijk dat met een goudkleurige sjaal. Word je huid geler en onregelmatig bij goud? Grote kans dat je een koele ondertoon hebt. Als je huid grijzig en onrustig wordt van zilver dan heb je hoogstwaarschijnlijk een warme huid. 

Verkeerde kleuren

Ben je nou gehecht aan dat mooie zwarte jurkje terwijl je een lentetype bent? Of houd je dat bloesje wat je van je tante hebt gekregen voor sentimentele waarde terwijl het eigenlijk niets voor je gezicht doet? No worries - je kunt met een leuke sjaal of een juiste kleur lippenstift de boel weer opfleuren en rechttrekken. Ook kun je ervoor kiezen om in die serieuze business meeting juist wél voor een kleur te gaan die je wat ouder en strenger maakt om je inbreng wat meer gewicht te geven. Zo gebruik je de kleuren in jouw voordeel! 

En nu? 

Nu kun je aan de slag! Hieronder vind je een overzicht de eigenschappen van een bepaald kleurtype. Ook zie je de kleuren die daar goed bij passen. Voor het vergelijkingsmateriaal zitten er een paar celebrities als voorbeeld-types bij. Veel plezier!

De seizoenstypes op een rij:

Lente: vaak lichte types, licht haar, meestal blauwe ogen en een warme huid. 

Jouw beste kleuren: zachtgeel, turquoise, brandweerrood, zalmroze - liever geen zwart.

Voorbeeld van Lentetypes: Cameron Diaz, Renee Zellweger, Kate Hudson, Jessica Chastain.

 

Zomer: vaak lichte types, licht haar, meestal groene ogen en een koele huid.

Jouw beste kleuren: ijsblauw, mintgroen, lila en zachtroze - liever geen donkere kleuren.

Voorbeeld van Zomertypes: Claudia Schiffer, Meg Ryan, Michelle Pfeiffer, Mary-Kate Olsen.

 

Herfst: vaak donkere types, donker haar, meestal groene of bruine ogen en een warme huid.

Jouw beste kleuren: steenrood, bordeaux rood, olijfgroen, flessengroen, donkerbruin - en weinig contrast (geen wit).

Voorbeeld van Herfsttypes: Julia Roberts, Isla Fisher, Kim Kardashian, Beyonce.

 

Winter: vaak donkere types, donker haar, meestal blauwe of bruine ogen en een koele huid.

Jouw beste kleuren: royal blue, petrol groen, paars, navy - en veel printjes met witte accenten (hoog contrast).

Voorbeeld van Wintertypes: Courtney Cox, Lupita Nyong, Katy Perry, Zoeey Deschanel.


Auteur: Joella van der Boom

 

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de Privacy Policy gelezen.